UĞUR ÇALIŞKAN
"to be or not to be"
Resim ve Heykel Sergisi
Painting & Sculpture Exhibition
20 Şubat Feb - 14 Mart March 2020
 
Açılış - Opening : 20 Şubat Feb - Perşembe Thu 18:30
Nurol Sanat Galerisi : Gelincik Sokak No : 2/2 Kavaklıdere - Güvenevler ANKARA
 
Uğur Çalışkan'ın "to be or not to be" adını verdiği Resim ve Heykel Sergisi 20 Şubat perşembe günü saat 18:30'da Nurol Sanat Galerisinde açılıyor. Sergiyi 14 Mart'a kadar izleyebilirsiniz.
 
Uğur Çalışkan, sanatsal çalışmalarında varoluşçuluk zemininde insanlığın ürettiği tüm bulguları incelemekte(buna yanılsamalarda dahil ) ve yapıtlarında dışa vurmaktadır. Olumlayıcı postmodernist bakış açısına sahip olan sanatçı, modernitenin ürettiği determinist oluşumlara ciddi eleştirilerde bulunmaktadır. Katı ve kesin doğruların insanların yanılsamalarını arttırdığını söyleyen sanatçı, kaosun kendi iç dinamiklerinde doğruyu bir şekilde bulduğuna inanır.
Heykel ve Resimlerindeki temel konu, yüzyıllardır filozofların ve sanatçıların cevabını aradığı, estetik olarak en güzeli bulma ve anlayabilme çabasıdır, yani ham estetik.

Neden herkes en güzeli arar? Neden Kant, Hegel, Schelling ve diğer düşünürler bunun peşindedir? Sorunları nedir? Benim meselem de tam olarak bu der. "Kendimi bu fenomenin bir parçası sayarım, tek bir hücre gibi. Aynı zamanda bir parçası olduğum bu döngünün güzelliğini ve var olabilme çabasını anlamaya tasvir etmeye çalışırım, tek bir hücre bütün bir sistemi ne kadar anlayabilirse tabi , problem algı mekanizmamızın sınırları oluşunda ama bu noktada da hislerimiz devreye girer ve biraz daha yol almamız mümkün olur". İçimizdeki ham estetik hep bizi çağırır, ne zaman ona yakın işler çıkarırsak, kendimize “İşte bu” deriz ve altına imza atarız, bunlar da hep yüceye ulaşma çabasından kaynaklanır. Tüm bu ulaşılmak istenen nedir? Neden bizi çeker? Neden ona güzel estetik deriz ve bizi hoş duygular yaşatır?. Belki de çözümü çok güç olan belirsiz olan da budur. Hislerimin beni götürdüğü yere giderim ve işlerime yansıtırım, sonuç beni mutlu ediyor ise ve sever isem altına imzamı atarım. Siz de severseniz, ortak bir şeyimiz var demektir, onu paylaşırız, sevmezseniz, hiçbir anlamı yok demektir. Aslında hayatta tam olarak böyle bir şeydir.
 
KONU
"POST APOCALYPSE"
Kıyamet, kıyametin ardı, kıyamet sonrası, belirsiz karanlık ve kaos çok iç karartıcı söylemler aslıda; malesef insanlık bu olayı gerçekleştirmek için elinden geleni yapıyor. Tüm tek tanrılı dinlerde bahsi geçen ve o kabus güne, karanlık zamanlara hazır olunması istenir. Post apocalypse kıyamet sonrası zamanları tanımlamakla kalmıyor, yaşamın tüm canlıları yok oluşun eşiğinde yaşam mücadelesini de temsil ediyor bir alt metinde. Sanatsal algı yaşamın içindeki her konuyu kendi mekanizmaları ile işler, kıyamet sonrası fenomeni de sanatın farklı disiplinlerinde yıllardır işlenmektedir. Sanatın ve sanatçının erken uyarı sistemini andıran hislerle algılayıp ete kemiğe büründürdüğü artistik yapılar ve kurguları insanlığın kaçınılmaz sona giden sarmalın içerisinde bir fener görevi görebilir belki, belki diyorum ve ümit ediyorum.
Benim bu noktada üzerinde yoğunlaştığım zemin "Yaşama İçgüdüsü"dür. Temel ve en güçlü yapıdır; tüm canlılar şartlar ne olursa olsun yaşamını sürdürmek, var olabilmek için mücadele eder ve bu konu yaptığım çalışmaların alt yapısını oluşturur. Eko sistemde var olabilmek büyük sorundur ve kolay bir iş değildir, bir de bunun üzerine insanlığın tüm yaşamı tehtid eden hoyratlığı ve aymazlığını da eklersek, yaşamsal yapılar ve eko sistemler her noktada zorlanmaktadır. Yaşama içgüdüsü, şartlar ne kadar olumsuz olursa olsun her canlının genlerini bir sonraya aktarabilmesi için elinden geleni yapmasını zorunlu kılmıştır. Sanki canlıların kendilerini geliştirme çabaları değişimi tetikler;metamorfoz, bu zorlamanın uç nokktalarıdır. Çalışmalarımı bu temel içgüdünün zorlamaları ve biçim değişimleri zemininde doğanın mekanik yapısalını ve insanlığın bundan öykünerek oluşturduğu metal ve teknolojik malzemeleri ,DOĞAL MALZEMELERİ ve hatta kirlenmiş havayı bile kullanarak bir sanat nesnesine dönüştürülmüş, metamorfoza uğramış artistik kurgular ve yapılar şeklinde ifade edebilirim.
Dünyamızın şu koca evrende yaşayabildiğimiz tek yer olduğunun bilinci ile dengelerinin bozulmaması adına, yaşamın çok kıymetli olduğunu anımsatması için işlerimin bir çuvaldız görevi görmesini umuyorum; bu noktada elimden geleni yapmaya devam edeceğim.
 
-1964 yılında Eskişehir’de doğdu.
-1981 Ankara Mustafa Kemal Lisesinden mezun oldu.
-1981-83 Gazi Üniversitesi Resim bölümünde eğitim gördü.
-1983-87 Hacettepe S.İ.Y.O.nu bitirdi.
-1988 ARTURA sanat atölyesini kurdu.
-1990-2013 yılları arasında resimleri, Gazi Müzesi, SPK(Sermaye Piyasaları Kurumu),Vakıf Bank, Devlet Resim ve Heykel Müzesi, İMKB(İstanbul Menkul Kıymetler Borsası),İMOGA İstanbul, Devrim Erbil Müzesi,Doğuş Üniversitesi Müzesi,MKM(Beşiktaş Çağdaş),Işık Üniversitesi, ÇAĞSAV(Çağdaş Sanatlar Vakfı),Selçuk Üniversitesi Müzesi v.b.Kurumlara alındı.
-2000-2006 yılları arasında BRHD(Birleşmiş ressamlar ve heykeltıraşlar derneği)inde 3 dönem yöneticilik yaptı. Bu dönemde BRHD SANAT dergisinin editörlüğünü yaptı.
-2002 yılından itibaren Anadolu Ateşi Dans Topluluğunun deri kostümlerinin tasarım ve uygulamalarını yaptı.
-2005 yılında Alaçatı’da ARTURA GALERİ’yi açtı.
-2006 yılında 20 sanatçının katıldığı TERAKOTA WORK SHOP atölye çalışmaları ve sergisini düzenledi.
-2007 yılında 5 Üniversitede 60 sanatçının çalıştığı GRAVÜR WORK SHOP atölye çalışmalarını ve sergilerini düzenledi.
-2008 Ankara Batıbirlik Sanat Galerisinde GRAVÜR WORKSHOP sergisini düzenledi.
-2009-2010 SCULPTURE WORKSHOP çalışmalarını başlattı.
-2010 beşiktaş çağdaş "SCULPTOR WORKSHOP 1" Sergisini ART SHOW Etkinliğinde açtı etkinliğe 20 heykeltraş katıldı.
-2011"ÜÇ KUŞAK SANAT" Adnan Turani,Hayati Misman,Uğur Çalışkan sergisi-Ankara
-2011 MEHMET AKSOYA'a destek sergisi "120 HEYKELTRAŞ"
BEŞİKTAŞ ÇAĞDAŞ Istanbul
-2012 Gazi Üniversitesi HEYKEL ANA SANAT DALINDAN Mezun oldu.
-2013 "ÜÇ KUŞAK SANAT II" Adnan Turani,Hayati Misman,Uğur Çalışkan sergisi-Ankara
-SCULPTURE EXHIBITION / ISTANBUL -SANATÇILAR / Mustafa Ata & Abdülkadir Öztürk & Mustafa Bulat & Uğur Çalışkan & Tamer Aydın & Serap Bulat & Ferit Yazıcı & Hülya Bakkal / Tunca Sanat Galerisi / İSTANBUL-2014
-2016SCULPTURE EXHIBITION "TT CENTER"-DUBAİ
-2017 SCULPTURE EXHIBITION Odunpazarı Belediyesi, Çağdaş Sanatlar Galerisi " Post Apocalyptic “Kaos ve Metamorfoz” Odunpazarı /ESKİŞEHİR
-2018 Eskişehir Odunpazarına "TÜRKAN SAYLAN "UMAY ANA" Anıtını yaptı.
-2019 "KSİLOGRAFİ ÇALIŞTAYI" nı organize etti.Küçükköy/ AYVALIK -BALIKESİR
-2020'ye kadar 18 kişisel sergi açtı.